7.10.2011

Συνεταιριστικά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες στον Κολωνό

Αναδημοσίευση από το περιοδικό "Κ" (10.07.2011), της Ελεάνας Κολοβού-φωτογραφίες Νίκος Εξαρχόπουλος

Μια νέα αλυσίδα σούπερ μάρκετ με προϊόντα ελληνικά υψηλής ποιότητας και φθηνότερα έως και 40% απ' ό,τι διατίθενται από τους μεγάλους του κλάδου; Στο δρόμο προς το κατάστημα "Επιλογή" στον Κολωνό, σκέφτομαι πως ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Φτάνοντας στη γωνία Άργους και Ιωαννίνων οι επιγραφές με το λογότυπο και το μότο "Από το χωράφι στο ράφι" καλύπτουν τις βιτρίνες του συνοικιακού καταστήματος των 200 τ.μ. Μπαίνοντας τα πάντα θυμίζουν συνηθισμένο σούπερ μάρκετ.

"Και όμως δεν είναι . Εγώ γεμίζω πλέον το καλάθι μου με τα μισά χρήματα και ταυτόχρονα συνεισφέρω στην οικονομία του τόπου μου", λέει η 72χρονη Ελευθερία Τρικεριώτη, συνταξιούχος εκπαιδευτικός.
Ψάχνοντας στα ράφια, διαπιστώνουμε ότι κατά κύριο λόγο φιγουράρουν προϊόντα πό επωνυμίες εγχώριες και όχι μαζικής παραγωγής: γαλακτομικά και τυροκομικά του Εργοστασίου Γάλακτος Τρικάλων ΤΡΙΚΚΗ, κρασί και αποστάγματα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, όσπρια και ελιές της  Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας, σταφίδες της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας, γαλακτομικά και τυροκομικά της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου ΕΒΟΛ, λάδι, κρασί και ούχο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας, και πολλά άλλα. "Εγώ επιλέγω τα συνεταιριστικά μόνο και μόνο επειδή είναι φθηνότερα. Δεν είναι εποχή για έξοδα" θα πει η Ελευθερία Γιάντσου , άνεργη τον τελευταίο χρόνο,
"Στόχος  ήταν να μπορέσουν να μπουν σε ένα σούπερ μάρκετ ελληνικά, αγροτικά συνεταιριστικά προϊόντα" σημειώνει ο κ. Γιώργος Αλεξάκης, γενικός εμπορικός διευθυντής της "Ελληνικής Διατροφής" , εταιρείας συνομοσπονδίας συνεταιρισμών, η οποία δημιουργήθηκε και διαχειρίζεται τη νέα αλυσίδα,. μαζί με 12 συνεταιρισμούς και ιδιωτικές εταιρείες. (Αμάλθεια, ΜΑΡΒΟ). Ρύζι , όσπρια, γαλακτοκομικά, κρασιά και λάδι είναι τα βασικά είδη, αλλά όχι μόνο. ''Έπειτα από ενδελεχή έρευνα αγοράς, έχουμε φτάσει σε περίπου 250 προϊόντα από 28 διαφορετικές κατηγορίες. Έχουμε για παράδειγμα. και ούζο, τσίπουρο, σταφίδα, είδη σαπουνιού".

Κι όταν λέμε πως οι τιμές είναι σημαντικά χαμηλότερες τι ακριβώς εννοούμε; "Ενδεικτικά 500 γρ. ρύζι, από συνεταιρισμό στοιχίζουν 0.70 ευρώ, ενώ το "επώνυμο" μαζικής παραγωγής 2.15 ευρώ, 1 λίτρο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από συνεταιρισμό πωλείται 1.25 φθηνότερα από τα "επώνυμα" ενώ 1 λίτρο συνεταιριστικός χυμός κοστίζει 0.99 αντί για 1.30 ευρώ" σημειώνει ο κ. Αλεξάκης. "Δεδομένου ότι απουσιάζουν οι μεσάζοντες, καταφέρνουμε  να διατηρούμε μια τίμια σχέση τιμής ποιότητας. Όλα τα προϊόντα είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα, όπως και τα επώνυμα. 
Επομένως, γιατί δεν είχαν καταφέρει τα συνεταιριστικά προϊόντα- στη συντριπτική τους πλειονότητα-μέχρι σήμερα να βρουν θέση στις αλυσίδες; "'Ένας συνεταιρισμός έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από δυσκολίες για να τα καταφέρει, κάτι που συμβαίνει τελικά σπάνια", τονίζει ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας. τα μεγάλα σούπερ μάρκετ ζητούν  υπερβολικά υψηλές παροχές από τον παραγωγό, ενώ ταυτόχρονα το κόστος που απαιτείται  για την τοποθέτηση στο ράδιο φτάνει να είναι δυσβάστακτο(...)".

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω οι υπάλληλοι να είναι Έλληνες και όχι αλλοδαποί. Γιατί τότε αξίζει διαφήμιση και είναι στα αλήθεια Ελληνικό κατάστημα.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάλι, ελπίζω οι υπάλληλοι να είναι ευγενικοί, καταρτισμένοι, να πληρώνονται δίκαια και να έχουν ανθρώπινα ωράρια... Όλα τα άλλα, είναι άσχετα.

Διογένης είπε...

Δεν είναι και τελείως άσχετα... Σε όλα τ' άλλα έχεις απόλυτο δίκιο.

GЗФЯGЭ KЗЯ είπε...

Αυτό το σχόλιο θα έγραφα και εγώ 4:41
:)

Ανώνυμος είπε...

Ναι γιατί αν οι υπάλληλοι δεν έχουν ελληνικό αίμα, θα αλλάξει η ποιότητα των προιόντων... Σοβαρευτείτε παρακαλώ

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

Αυτοί είμαστε δυστυχώς φίλοι μου...Όταν όλα έχουν λυθεί πια ,εμείς θα βρούμε πρόβλημα για κουβέντα...

ΦΩΛΙΑ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ είπε...

Στο μετρό Συγγρού - Φιξ
λειτουργεί 7 ΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Σουπερ Μαρκετ "Η ΦΩΛΙΑ" με τιμές 80% φθηνότερα σε όλα τα είδη.
ώρες 11-3 και 6-8
οδός Δράκου 28
έχω γλιτώσει τουλάχιστον 300€/μήνα ψωνίζοντας από εκεί
ΕΙΔΗ
όλα τα επώνυμα είδη super market
και
ρούχα παιδικά-γυναικεία-ανδρικά
σχολικά είδη
παιχνίδια
βιβλία

Ανώνυμος είπε...

Οι συνεταιρισμοί είναι υπέυθυνοι για την κατάντια της ελληνικής αγροτιάς. Οι επικεφαλής τους και οι αυλικοί τους καρπώνονται τα κονδύλια τόσων ετών... είναι όλοι υπερχρεωμένοι στο όνομα του Έλληνα φορολογούμενου και τώρα κοιτάνε να ανοίξουν και την επιχειρηματικότητά για να μας αποτελειώσουν σαν αγροτικό τόπο... Να βγει ένας πρόεδρος συνεταιρισμού και να μας πει ποιος συνεταιρισμός δεν είναι δραματικά ελλειματικός και υπερχρεωμένος εις βάρος του Έλληνα αγρότη και που πάνε τα λεφτά από τις εισπράξεις των καταστημάτων... και να ψωνίσουμε μετά!