5.10.2012

"Να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα";

Το συγκρότημα "Τζίτζικες" στο "Καφενείο"
Ποιοι είναι εκείνοι που δεν θέλουν κόσμο στην Ακαδημία Πλάτωνος;

Χθες στο Συνεργατικό Καφένειο, ήταν μια ωραία βραδιά. Χωρίς μικροφωνική εγκατάσταση  και χωρίς λεφτά, το συγκρότημα Τζίτζικες ταξίδεψε τη γειτονιά στην παράδοση της χώρας.  Το "Γιάννη μου το μαντίλι  σου", ο "Ικαριώτικος", το "Μήλο μου κόκκινο" κατέβασαν τα περίπου 200 άτομα που ήρθαν στο "Καφενείο και κάθονταν αμφιθεατρικά στο πεζοδρόμιο, κάτω στο δρόμο και άρχισαν να χορεύουν. Ήταν μια ακόμη πολιτιστική δράση από αυτές που γίνονται τα τελευταία χρόνια και προγραμματίζονται αυτό το Καλοκαίρι στην Ακαδημία Πλάτωνος από την Επιτροπή Κατοίκων και το Συνεργατικό Καφενείο. Στις ευρωπαϊκές πόλεις αυτά τα υπαίθρια πολιτιστικά γεγονότα είναι θεσμός. Αλλά και εδώ στα χωριά της Ελλάδας, οι άνθρωοι πιάνουν το βιολί και το λαούτο και τραγουδάνε για τον κόσμο που χορεύει, με αντάλλαγμα το κέρασμα από το κρασί και όσα θέλουν να αφήσουν στο  κουμπαρά, όσοι ψυχαγωγούνται.

Κόσμος στο πεζοδρόμιο της Μοναστηρίου, δίπλα στο Πάρκο, ακούγοντας μουσική.

Η υψηλή προσέλευση του κόσμου, φαίνεται όμως πως δεν αρέσει σε ορισμένους. Χθες το βράδυ λίγο μετά τις 11.00 για τρίτη συνεχόμενη φορά, προσήλθε στο "Καφενείο" για έλεγχο η δημοτική αστυνομία, ύστερα από "καταγγελία". Την περασμένη Δευτέρα, η επίσκεψη είχε γίνει αν και το "Καφενείο" ήταν κλειστό (κλειστή μηχανή & κουζίνα) και οι φίλοι που είχαν συγκεντρωθεί έψηναν έξω κοτόπουλο στη σχάρα. Πως ψήνουν στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, τα δύο καφενεία, χταπόδι κάθε Σαββατοκύριακο; Έτσι. Η πρώτη φορά που ήρθε η δημοτική αστυνομία να ελέγξει ήταν την Κυριακή 29 Απριλίου στο  Lunch Street Party, όταν στο Πάρκο, μαζί με την παρουσίαση της ιστορίας της Αρχαίας Ακαδημίας, ήρθαν 700 άτομα.

Το γλέντι, μετά την παρέμβαση αυτή  διαλύθηκε  έξω από το Καφένειο και συνεχίστηκε, αναγκαστικά μέσα στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Φαίνεται λοιπόν πως κάποιοι ενοχλούνται από την προσέλευση του κόσμου. Κάποιοι δεν θέλουν την ανάπτυξη της Ακαδημίας Πλάτωνος και προσπαθούν να βάλουν λουκέτο, σε όποιον ξεπερνάει το μέσο όρο. Είναι οι θιασωτές της μιζέριας, είναι οι οπαδοί του δόγματος, "να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα". Και σε αυτό το στόχο, εμπλέκουν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Η Ακαδημία Πλάτωνος, με το Πάρκο και τις πλατείες της, δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Οι δημόσιοι χώροι είναι ανοικτοί και ελεύθεροι και προορίζοντα για τους πολίτες. Και καθώς η 4η Δημοτική Κοινότητα γνωρίζει ευτυχώς την προσπάθεια που γίνεται στη γειτονιά, καλούμε και τους αντιδημάρχους και το δήμαρχο, να δουν από κοντά  αυτό που συμβαίνει στην Ακαδημία Πλάτωνος από τους ίδιους τους πολίτες, με καθημερινή δράση, επιχειρήματα και σχέδιο.

Η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος, ήταν εκεί στις μεγάλες μάχες και υπερασπίστηκε τη γειτονιά και την ιστορία της. Εκείνοι που σήμερα, κάνουν τις καταγγελίες που ήταν;

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μου είναι τρομερά δύσκολο να πιστέψω ότι η Δημοτική αστυνομία η οποία είναι απούσα μα εντελώς απούσα από τα καθημερινά της γειτονιάς ,μια Δημοτική Αστυνομία που αφήνει στο έλεος του Θεού τους Δημότες, που κύριο μέλημά της είναι η τιμητική συνοδεία του κ. Δημάρχου, όταν επισκέπτεται την γειτονιά μας , για την παρουσίαση της πολεοδομικής μελέτης του 2009!!!!!! (αξέχαστο ) που αφήνει τα αυτοκίνητα να παρκάρουν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο , ήλθε τόσο γρήγορα και αργά το βράδυ ( υπερωρίες έκαναν ?) για να ασκήσει τα καθήκοντα της κόβοντας κλήσεις.!!!!!

Φαίνεται ότι περίμεναν στο κλειστό κτήριο της Λένορμαν να τους πάρει τηλέφωνο ο γνωστός τύπος για να χαλάσει την γιορτή .
Μεγάλη η ευαισθησία για την άσκηση των καθηκόντων τους αλλά μάλλον αφορά τους γνωστούς αγνώστους.
ΣΩΤΗΡΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Η Δημοτική Αστυνομία είναι για να κόβει κλήσεις κρυμμένη σε γωνίες (Λέανδρου και Δράμας )σε κατοίκους,
και οχι για να προστατεύει τους Δημότες απο φορτηγά που παρκάρουν πάνω σε πεζοδρόμια ,μπροστά απο σχολεία,η πάνω σε πλατείες η και στον αρχαιολογικό χώρο!!!! Κάνουν βόλτα τα ζευγάρια των δημοτικών υπαλλήλων στην Λένορμαν, σκουπίδια παντού,νερά σε δρόμους,τρύπες παντού αλλά δεν δίνουν καμιά σημασία ουτε και τους ενδιαφέρει να τα αναφέρουν . Αχρηστοι τόσα χρόνια και κακώς που υπάρχουν αφού δεν γνωρίζουν τις αρμοδιότητες τους.
Και φυσικά μας στοιχίζουν πολλά.

Ανώνυμος είπε...

Εδειξαν το προστατευτικό τους " είδος " χαλώντας μια γιορτή που οσοι παραβρέθηκαν γνωρίζουν πόσο ήσυχη ηταν,χωρίς να ερευνήσουν εάν ο καταγγέλων είχε δίκιο.
Αλήθεια στα σεμινάρια-μαθήματα που τους εχουν κάνει έτσι τους έχουν πεί να φέρονται στον κόσμο.
Ηταν απρεπέστατη η συμπεριφορά τους.
Φαίνεται οτι ο τύπος-καταγγέλων είχε έλλειμα στις εισπράξεις του....λόγω περιοσρισμένης πελατείας...

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται ότι στην Αθήνα του Μνημονίου, στην Αθήνα της υποβάθμισης η διασκέδαση των δημοτών είναι υπό διωγμό.
Πρέπει να κλεισθούμε ολοι στα σπίτια μας.. Πρέπει να πεθάνουμε μέσα στην απελπισία.
Η Αθήνα να παραδοθεί σε εκείνους που κάνουν το παν για να ερημώσει. Αλλά εάν ερημώσει πως θα βγάλουν το επιούσιο από τα χρήματα των δημοτών? Ε !!! ρωτάω πώς??

ΣΟΦΙΑ ΣΟΥΜΠΑΣΗ

Ανώνυμος είπε...

Το πιο σοβαρό από όλα είναι ο τίτλος του άρθρου. Ναι, λοιπόν ως παλιά κάτοικος σας βεβαιώνω πως αρκετοί(ευτυχώς όχι πάρα πολλοί) έχουν αυτή ακριβώς τη λογική. Να μην έχει ο γείτονας τίποτε. Ας μην έχουμε και εμείς, λεφτά, πελατεία, παρέες. Αλλά ο διπλανός μας δεν πρέπει να έχει τίποτε...
Η λογική αυτή έθαβε τόσα χρόνια την Ακαδημία Πλάτωνος, Κάνουν τα στραβά μάτια στα σκουπίδια, τις αθλιότητες, τα σκοτάδια στο πάρκο και στην πλατεία, τους εμπόρους ναρκωτικών μόνο και μόνο για να μπορούν να φωνάζουν πως τίποτε δεν γίνεται, φταίνε όλοι που τους κρατάνε στη μιζέρια και την υποβάθμιση. Και μόλις πάει κάτι να γίνει, τότε το εμποδίζουν...
Μόλις κάποιος κατάφερε να αναδείξει τη γειτονιά και να αποκτήσει ζωή, τότε βγήκαν τα μεγάλα μαχαίρια.
Μην φοβηθείτε, συνεχίστε γιατί θα ξαναμπούμε πάλι στα σπίτια μας....

Φιλικά
Μαρία

Ανώνυμος είπε...

Μη μασάτε παιδιά, συνεχίστε έτσι και καλύτερα. Και πιστεύω ότι και η πλειοψηφία του κόσμου στη γειτονιά επιθυμεί το ίδιο και δεν θέλει τη μιζέρια, το φόβο, τη βία και την παρακμή.

Γεωργία είπε...

Οσοι χθες βράδυ είχαν την τύχη να παραβρεθούν σε αυτήν την μαγευτική και γεμάτη μουσική βραδιά σε αυτόν τον υπέροχο χώρο , είδαν πόσο άδικη ηταν η « επίθεση » και λεκτική και γεμάτη επιφανειακή εξουσία των ανδρών της Δημοτικής Αστυνομίας.

Δυστυχώς η απρέπεια σε ολο της το μεγαλείο. Αγενείς , προσβλητική συμπεριφορά απέναντι σε ποιους?
Σε δημότες που βρέθηκαν στο στόχαστρο κάποιου που έτσι απλά του κάπνισε να τους καλέσει και μάλιστα εκτός ωραρίου!! ή κάνω λάθος?
Γιατί , εγώ δεν μπόρεσα , ποτέ και δεν εχω δει την Δημοτική Αστυνομία να περνά από δρόμους της γειτονιάς όπου η παρανομία είναι κραυγαλέα?
Γιατί ολοι οι δημότες θεωρούν ότι η υπηρεσία αυτή είναι δημιούργημα φούσκας?
Γιατί ολοι εμείς που βρεθήκαμε να απολαμβάνουμε τα τραγούδια ( χωρίς μικρόφωνα και φασαρίες ) καταλάβαμε ότι δεν γνωρίζουν τους στίχους του ποιητή , που ήξερε ότι η δημιουργία της όμορφης γειτονιάς είναι το αποτέλεσμα μιας

« Όμορφη πόλη φωνές μουσικές,
απέραντοι δρόμοι, κλεμμένες ματιές,
ο ήλιος χρυσίζει, χέρια σπαρμένα
βουνά και γιαπιά, πελάγη απλωμένα.» σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς..
Ερώτηση. Η 4η Δημοτική κοινότητα γνωρίζει πώς συμπεριφέρονται οι υπάλληλοι της Δημοτικής Εξουσίας-Αστυνομίας στους φιλήσυχους δημότες.????

Ανώνυμος είπε...

Ισως θα ηταν καλύτερα η υπηρεσία του Δήμου αφού ελέγξει καλύτερα την επώνυμη καταγγελία , να ελέγξει και τον «ενοχλημένο ». Πόσο ενοχλείται και πόσους με αγένεια και τσαμπουκά ενοχλεί. Εκτός αν η αγένεια όχι μόνο προς τους κατοίκους αλλά και προς τους επώνυμους που έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί στην περιοχή θέλουν να στιγματίζει και ολους εμάς που κατοικούμε στην Ακαδημία Πλάτωνος

Ανώνυμος είπε...

Πώς είναι δυνατόν η Δημοτική Αστυνομία να επιβάλλει την τάξη όταν η ίδια το καταστρατηγεί.
Το πρωί μαζί με τους πεζοπόρους μέσα στο πάρκο οι αστυνομικοί και τα περιπολικά της Δημοτικής αστυνομίας δίπλα- δίπλα κάνουν αγώνες τρεξίματος.!!!!! Σε αναμονή ατυχήματος με ποδηλάτη η πεζοπόρο…
Παιδιά μην το ψάχνετε. Το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό για να αναληφθούν το μέγεθος της ανικανότητας τους.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι, μια ζωή η ίδια ιστορία, λόγω προσωπικών κόμπλεξ, η μιζέρια μας πρέπει να γίνει μιζέρια ολονών. Αυτή είναι η λογική μια ζωή στον ανύπαρκτο εγκέφαλό τους. Μιζέρια, μιζέρια, μιζέρια. Είμαι δυστυχισμένος και θα σας κάνω και εσάς όλους δυστυχισμένους και μίζερους!!! Απαγορεύεται να είστε ευτυχισμένοι!!!

A.Σ. είπε...

Δεν είναι μόνο "η κατσίκα του γείτονα" που ενοχλεί κάποιους λόγω ιδιοτέλειας. Το κυριότερο που ενοχλεί κάποιους είναι αυτό που αποπνέει όλη η δραστηριότητα στον αρχαιολογικό χώρο και η συμβολή του Συνεργατικού Καφενείου: συλλογικότητα, ζωντανή συνέρευση, πολιτισμική προσπάθεια, αξιακό περιεχόμενο. Χρησιμοποίησαν την ανώνυμη καταγγελία (δεν αντέχουν το φως;)και η δημοτική αστυνομία συνέτρεξε. Αφαιρέθηκαν τα ελάχιστα τραπεζάκια από το πεζοδρόμιο που είναι τυπικά "περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου"! Δεν πάνε όλοι αυτοί μια βόλτα μέχρι την Αρχαία Αγορά, που τα τραπεζάκια κοντεύουν να μπουν μέσα; Δεν πάνε και μια βόλτα μέχρι την Ιερά Οδό και το Γκάζι που οι "πολιτιστικοί χώροι" των studios αυξάνονται και πληθύνονται; Σε μια βδομάδα μέσα, το ΥΠΕΚΑ προεκλογικά για να προλάβει, άλλαξε τις χρήσεις για να μπορεί να λειτουργεί "νόμιμα" το άθλιο κτήριο δίπλα στο υπό κατασκευή πάρκινγκ, Πειραιώς & Ιερά Οδός, σαν ξενυχτάδικο υψηλής κουλτούρας. Κατά τα άλλα "προστατεύουν" τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος από πέντε τραπεζάκια!!! Εμείς οι ενεργοί κάτοικοι της περιοχής που δίνουμε σκληρό αγώνα να την προστατεύσουμε από αυτούς που κινδυνεύει πραγματικά,να είναι σίγουροι, θα βρούμε τρόπους να στηρίξουμε την παρουσία και λειτουργία του Συνεργατικού Καφενείου.