6.25.2013

"Η Μεγάλη Ανατριχίλα" την Πέμπτη στο Πάρκο μας


Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013, στις 21.00

«Η Μεγάλη Ανατριχίλα»,
του Λόρενς Κάσνταν (1983)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


«Κάρεν: Ποτέ δεν θα ερχόταν τόσος κόσμος στη δική μου κηδεία.
Μάικλ: Αααχ, Κάρεν, θα έρθω εγώ. Και, ξέρεις…θα φέρω και συνοδό.»


Στις 27 Ιουνίου, στην Ακαδημία Πλάτωνος, η αριστουργηματική «Η Μεγάλη Ανατριχίλα» έρχεται 30 χρόνια μετά, πιο επίκαιρη, πιο διασκεδαστική και πιο συγκινητική από ποτέ! Πάρτε την παρέα σας και ελάτε να γεμίσετε αγάπη από τους Γκλεν Κλόουζ, Κέβιν Κλάιν, Γουίλιαμ Χάρτ, Μέρι Μπεθ Χερτ, Τομ Μπέρεντζερ, Τζεφ Γκόλντμπλαμ και Μεγκ Τίλι.

Η ταινία: Ο Λόρενς Κάσνταν ήταν 34 ετών όταν συνέδεσε το όνομά του με μία από τις πιο αγαπημένες κινηματογραφικές αναμνήσεις της δεκαετίας του ’80. Είχε ήδη σημειώσει δυο πολύ μεγάλες σεναριακές επιτυχίες (το «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται» και τους «Κυνηγούς της Χαμένης Κιβωτού»), όπως και ένα εντυπωσιακό σκηνοθετικό ντεμπούτο («Εξαψη»), τα οποία στάθηκαν αρκετά για να πείσουν το στούντιο της Columbia να τον αφήσει ανενόχλητο να συσπειρώσει μια ομάδα όχι ιδιαιτέρως γνωστών ηθοποιών (με εξαίρεση ίσως τον Γουίλιαμ Χαρτ) –οι περισσότεροι προερχόμενοι από θεατρικές κολεκτίβες– στην πραγματοποίηση ενός σεναρίου που γι’ αυτόν αφορούσε κάτι πολύ προσωπικό.
Τριάντα χρόνια αργότερα, η ιστορία μιας παρέας παλιών συμφοιτητών και φίλων καρδιακών, οι οποίοι χρησιμοποιούν ένα θλιβερό συμβάν ως αφορμή για να ξαναβρεθούν μαζί, στη διάρκεια ενός συναισθηματικού και αξέχαστου διημέρου, εξακολουθεί να αποτελεί ένα μοντέλο σεναρίου πάνω στο οποίο στηρίχτηκαν πολυάριθμες κατοπινές ταινίες και σειρές, να φέρνει γλυκά χαμόγελα στα χείλη και να λειτουργεί ως καθρέφτης πάνω στον οποίο μπορεί κανείς πάντα να συναντά κάτι από τον εαυτό του.
Οτιδήποτε κι αν πει κανείς γι’ αυτήν, η αλήθεια είναι πως η «Μεγάλη Ανατριχίλα» θα στέκει πάντα ως μια συγκινητική απόδειξη της ικανότητας που έχει το σινεμά να σε εμπλέκει σε μια προσωπική συνομιλία μαζί του. Να στέκει ως μια εναλλακτική μορφή ψυχοθεραπείας όταν νιώσεις την ανάγκη για κάτι τέτοιο. Να επαναλαμβάνει ξανά και ξανά ένα κρυστάλλινα απλό αλλά τόσο ουσιαστικό αξίωμα: ότι, παρόλο που ο χρόνος κυλά αδυσώπητα και ο κόσμος που μας περιβάλλει βρίσκει καθημερινά τρόπο για να γίνεται ολοένα και πιο κυνικός, η μία και αδιαφιλονίκητη σιγουριά παραμένει πως το μόνο που αξίζει εκεί έξω είναι να δώσεις και να πάρεις λίγη αγάπη. Αυτό το αξίωμα πήρε ο Λόρενς Κάσνταν, πριν από τριάντα χρόνια, και το μετέτρεψε σε ταινία.
Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε καλύτερο σημείο για την προβολή της  ταινίας πέρα από το πανέμορφο - και σχετικά ανεξερεύνητο - πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος σε μια από τις πιο φιλόξενες γειτονιές, στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Το σημείο: Στην άκρη της συνοικίας του Κολωνού, ένας από τους πιο ιστορικούς χώρους του κέντρου της Αθήνας, αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης, όχι μοναχά για την ιστορική του αξία (ο Πλάτωνας ίδρυσε εκεί τη Φιλοσοφική του Σχολή, την Ακαδημία, το αρχαιότερο πανεπιστήμιο στον κόσμο) αλλά και για την αμίμητη φυσική του ομορφιά (μόλις 20’ με τα πόδια από την Ομόνοια, μια καταπράσινη περιοχή γεμάτη κυπαρίσσια, χαρουπιές, δάφνες, ελιές, κουτσουπιές, ροδιές, μουριές, μυρτιές και καταπράσινες εκπλήξεις σε μια έκταση 150 περίπου στρεμμάτων).


Ταινία: Η Μεγάλη Ανατριχίλα, του Λόρενς Κάσνταν (1983) / The Big Chill
Δείτε το τρέιλερ εδώ.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Πού:  Αρχαιολογικό Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος
Πότε: Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013
Ώρα: 21.00

Μείνετε συντονισμένοι στο www.aoaff.gr και στις σελίδες μας facebook/twitter για ανανεώσεις και έξτρα πληροφορίες.

Με την Ευγενική Υποστήριξη του ΕΟΤ: www.visitgreece.gr
Υποστηρικτές: ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ-ΟΠΑΝΔΑ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας
Χορηγός: FISCHER

Χορηγοί Επικοινωνίας: Mega Channel, Mad TV, Mad Radio, TV5 Monde, En Lefko, Sentra fm, Radio Pepper, E-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: