7.10.2014

Χορηγίες με ξένα κόλλυβα



της Αφροδίτης Τζιαντζή

«Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων αντιδήμαρχος Νέλλυ Παπαχελά και η Artume A.E. σας προσκαλούν στα εγκαίνια του 401 Ανοιχτού Αθλητικού Κέντρου Μπάσκετ, με αφορμή την επαναλειτουργία του Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014, ώρα 19.00».


Σε μια εποχή που ακόμα και παιδικές χαρές βάζουν λουκέτο, το να κόβονται κορδέλες εγκαινίων, έστω σε προϋπάρχοντες χώρους, είναι θετικό. Λιγότερο θετικό είναι ωστόσο ότι τα αποψινά «εγκαίνια» γίνονται σε ένα υπαίθριο γήπεδο μπάσκετ που παρέμενε κλειστό από το 2011 επειδή είχε πέσει μια μπασκέτα που έκτοτε δεν επιδιορθώθηκε ποτέ.

Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι χορηγός των εγκαινίων (αντικαθιστώντας τις μπασκέτες και στρώνοντας το ταρτάν) είναι η εταιρεία real estate Αrtume S.A., θυγατρική της Black Rock, που σχεδιάζει την ανέγερση φαραωνικού εμπορικού κέντρου 46.500 τ.μ. στην Ακαδημία Πλάτωνος, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας και τη γνωμοδότηση του ΣτΕ που έβαλε προσωρινά φρένο στην οικοδόμηση του Mall.

Aκόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι η εταιρεία, που παρουσιάζεται ως ευεργέτης έχοντας υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμαρχο Αθηναίων από τον Νοέμβριο του 2012, κάτι που κατήγγειλαν δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, επιδιώκει να εξαιρεθεί από τον ειδικό φόρο ακίνητης περιουσίας καθώς δεν έχει καταβάλει φόρο ύψους 5,4 εκατομμυρίων ευρώ για το έτος 2009, όπως διαπιστώνουν οι ορκωτοί λογιστές της εταιρείας στην έκθεση του 2014.

Η εταιρεία, που έχει αποστείλει προσωπική επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, έχει επιδιώξει ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως η αλλαγή χρήσης γης -η οποία υπογράφηκε φέτος τον Φεβρουάριο από το ΥΠΕΚΑ. Αντίστοιχα με προεδρικό διάταγμα που υπογράφηκε τον Ιανουάριο, εξαιρείται φωτογραφικά οικοδομικό τετράγωνο στο οικόπεδο που έχει αγοράσει η Artume από τους περιορισμούς δόμησης λόγω γειτνίασης με τον αρχαιολογικό χώρο, αγνοώντας επιδεικτικά την αντίθετη γνωμοδότηση του ΣτΕ.

«Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι με αντάλλαγμα χάντρες και καθρεφτάκια, όπως να βαφτούν μερικά κάγκελα και να στηθούν δυο μπασκέτες, ο δήμαρχος Αθηναίων έπεσε στην αγκαλιά μιας ιδιωτικής εταιρείας, προσυπογράφοντας χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ της», δηλώνουν στην «Εφ.Συν.» μέλη της Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα, προσθέτοντας ότι «τρία χρόνια τώρα που είχε πέσει η μπασκέτα, τραυματίζοντας μάλιστα ένα παιδί, ο δήμος δεν φρόντισε να την αντικαταστήσει».

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Νέλυ Παπαχελά, η ανακατασκευή του αθλητικού κέντρου κόστισε περίπου 15.000 ευρώ, αν και παραδέχεται ότι δεν υπάρχει ακριβές κοστολόγιο, καθώς ο δήμος αποδέχτηκε ως χορηγία τις εργασίες και όχι χρηματικό ποσό. Οσο για το μνημόνιο συνεργασίας με την Αrtume, η αντιδήμαρχος δηλώνει ότι «έχει υπογραφεί πολλά χρόνια πριν και είθισται όπου γίνονται μεγάλα έργα να δίνουν οι εταιρείες ανταποδοτικά οφέλη υπέρ της περιοχής». Δεκαπέντε (15.000) ευρώ (αν δεχτούμε ότι τόσο κόστισε το έργο) έναντι 5,4 εκατομμυρίων ευρώ είναι πράγματι ανταποδοτικό όφελος – υπέρ της εταιρείας και όχι υπέρ της περιοχής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: